Grieks uitstapje
Door: Marije
Blijf op de hoogte en volg Marije
20 Mei 2006 | Nederland, Dordrecht
Gelukkig voor mij mocht ik deze keer op een meer christelijke tijd vliegen (rond 14h30), dus geen nachtje overslaan. Ongelukkig voor mij betekende dit dat ik eerst in Rijswijk moest gaan werken...
De wachttijd op Schiphol heb ik goed doorgebracht met een lang telefoongesprek vanuit China met goede vriend Philip die ik veel te lang al niet gesproken had. Altijd leuk met hem aan de telefoon, dus hij wilde graag meer weten van mijn algehele bodycheck bij de douane en de workshop paaldansen! Mijn bodycheck ja, dat is een verhaal apart... Natuurlijk ging bij mij, as usual, de detector weer af (het kan niet anders of het is mijn kuisheidsgordel...), maar de bodycheck die ik kreeg, was nogal unusual! Ik ben wat checks gewend, maar niet dat, zonder gekheid, er achter je BH wordt gevoeld, in je borsten wordt geknepen en dat men ín je broek voelt. Maw, de handen verdwijnen onder je jeans... Daarna werd ik gesommeerd op mijn sokken te gaan staan en gingen mijn schoenen door de scan. Ik zie er nogal gevaarlijk uit natuurlijk! ;-) Nogal verbouwereerd liep ik verder, maar gelukkig was er iemand die het hele verhaal erg vermakelijk vond (Philip dus), hij wilde graag meer details.
Om op Thassos te geraken vlieg je naar het vasteland, op Kavala, een klein militaire luchthaven. Je stapt daar op je dooie gemakje het vliegtuig uit, loopt het gebouwtje binnen en na 10 minuten sta je met je bagage weer buiten, erg relaxed. Daarna begint de transfer naar het havenstadje Keramoti (waar je nog niet dood gevonden wilt worden, maar daarover straks meer), waarbij de ferry klaar ligt om je in 30 min naar Thassos te brengen. Hier kon ik merken dat ik nog spaans/canarisch dacht, want deze ferry is meer een soort van geraamte waarmee je oversteekt (wel veilig) en lijkt in niets op de luxe ferries op de Canarias. Met de hostess daar de transfer meegemaakt, dus direct eilandtour gehad, waarbij mijn oogleden steeds zwaarder werden, zo rond 22h ingecheckt en toen nog even snel lekkere keftedes gegeten (gekruide gehaktballetjes in verse tomatensaus) en een toetje gehad wat verdacht veel leek op de overheerlijke italiaanse panacotta.
Dag 2 bestond uit welkomstbijeenkomsten bijwonen. Beginnend in het zuiden kreeg ik bij daglicht (en ook meer wakker dan de avond ervoor) een goede indruk van het eiland. Welcome to Greece! Olijfboomgaarden, alles in bloei, mooie blauwgekleurde zee, de oude mannetjes op de pleintjes in de dorpjes die we door reden, 2 brommertjes waarbij de één de ander voort trok met een touw (had rijder 2 gewoon losjes in de hand), het griekse schrift op de borden langs de weg, wc's waar je je wc papier niet mag doorspoelen.... Kortom, nog even in mijn bovenarm geknepen, maar ik was echt weer terug in Griekenland!!!
Ook de kennismaking met de grieken was super! Nogmaals besefte ik dat spaanse gastvrijheid in niets te vergelijken is met de griekse! Grieken zijn 'echt'. Mijn pogingen om grieks te praten, mislukten jammerlijk, het enige wat mijn mond uitkwam was spaans... Waarvoor ik steeds weer op mijn kop kreeg, maar ik deed het toch echt niet expres!
Tussen het werk door was er ook wat tijd voor gezellige tussenstops (waar ik als een toerist gelijk mijn camera trok...). Onder andere in het dorpje Panagiá, waar vanuit de bergen heilig water naar beneden stroomt, zo het dorp door (over straat, door de velden, via geulen). Als je hiervan drinkt ontvang je eeuwige jeugd en eeuwige liefde. Het was het proberen waard!
's Avonds in Thassos stad, ook wel Liménas genaamd, had ik 2 uurtjes de tijd om zelf wat rond te struinen. Ik ben onder andere naar wat oude opgravingen wezen kijken, welke kris kras door de stad liggen en je zo bij kan. Hierna heb ik met Annemarie fantastisch griekse mezes gegeten; saganaki (op speciaal verzoek van mij), gevulde paprika, tzatziki, gevulde reuze champignons, ... Ik weet het allemaal niet meer! Het was verrukkelijk!
De volgende morgen om 7h stond mijn wekker om langs de 3 havens van Thassos stad al deze calorien er weer af te rennen, maar dit viel nog niet mee! Om 7h15 was het in de zon al zo warm, dat ik me niet aan mijn hardloopschema heb kunnen houden. De grieken stonden raar te kijken toen ik in draf langs kwam (en ook weer terug, en ook weer heen, en ook weer terug, ...).
Wat was er verder nog grieks: de aandacht van al die griekse mannen, jong en oud, die lopen te sissen naar je als je langsloopt, de negatieve aandacht van al die griekse vrouwen die je liever kwijt zijn dan rijk. De zwerfkatjes en honden, alhoewel er daar verrassend weinig van waren. Het medelijden dat ik opnieuw kreeg met de griekse ondernemers. Anders dan in Spanje zijn het hier families die een hotel of appartementencomplex in bezit hebben. Dit is hun brood, hun hele leven. En als de zaken dan slecht gaan, dan komen ze elk bezoekuur bij jou als hostess hun beklag doen (erg begrijpelijk als je minder gasten brengt dan de jaren ervoor). In het complex waar ik verbleef was dit hetzelfde. Er was slechts één studio naast mij bezet en de arme man wist het ook niet meer. Daarnaast moest hij mij gratis voorzien van overnachting en ontbijt. En aangezien ik van het TUI hoofdkantoor ben, waren de slechte boekingen het enige waar hij steeds over wilde praten (ook al was hij geinstrueerd dat hij dat niet mocht doen). Verder onbegrijpelijk dat het zo leeg blijft, want het complexje is écht leuk. Voor griekse begrippen is het erg goed, mooie tuin, schitterend zwembad, ligging aan zee en binnen 5 min lopen in het centrum van Thassos. Erg sneu dus, waardoor ik het niet kon laten om hem bij vertrek wat geld in de hand te drukken voor zijn gastvrijheid en ontbijtjes die hij mij maakte.
Wat heb ik dan verder nog kort bekeken en waar Thassos om bekend staat: de marmergroeves. Dit schijnt het witste marmer van de wereld te zijn, wat geexporteerd wordt naar oa de US en VAE. In Thassosstad loop je ook niet op gewone klinkers door de straat, maar marmerklinkers! Met fel zonlicht een hel voor je ogen!
Verder ben ik op mijn hakjes (in werk outfit) nog de berg opgeklauterd naar het amfitheater, waar je een mooi uitzicht over de stad had. Gelegen in het bos, was het theater echter gesloten, maar ik had geen zin om me daardoor tegen te laten houden, dus ben over een hek heengestapt om toch het theater te kunnen betreden (grotendeels ook van marmer!). Onderweg heb ik nog wat medewandelaars ontmoet (allemaal van die wandelaars met afritsbroeken en wandelschoeisel) die wat argwanend naar mijn schoeisel keken, want ik leek een heel foute toerist die zo van haar jacht uit Nice was gestapt. Maar hé, het was op hakjes, of ik had het moeten laten schieten!
Die avond begon mijn terugreis al weer naar Keramoti op het vasteland, van waar ik de volgende morgen griekse tijd 05h45 naar de luchthaven zou reizen. Anders dan een godvergeten en -verlaten spookstad zou ik dit niet kunnen omschrijven! Ik weet niet... Er hangt een heel rare sfeer, waarbij het net is of het niet werkelijkheid is. Verder hadden ze daar de slechtste pita gyros ooit (koude, taaie friet erbij en verder mosterd en ketchup in de pita?!). Ben echt blij dat ik daar dus mijn eeuwige liefde niet tegen het lijf ben gelopen :-D Een verschrikkelijke nacht daar doorgebracht; het was te warm, te lawaaierig, teveel smsjes op mijn gsm van iemand die teveel bier had gedronken, ... Enorm chagrijning zat ik dan ook op mijn lijnvluchtje terug naar Athene, van waaruit ik naar Amsterdam zou vliegen. Ondertussen weer de nodige bodychecks gehad, plus ik moest uitleggen met wat voor handbagage ik reiste. Ik had een paybase meegenomen vanuit Thassos, waarbij ik nauwelijks kon uitleggen wat het was, omdat ik er nooit mee gewerkt had. Maar mijn verklaring 'het is een machientje wat print' was gelukkig voldoende.
Maar goed.... Om een hééééééél lang verhaal kort samen te vatten: dit was weer een mooi avontuur! Erg vermoeiend, maar zeker de moeite waard! Ik heb genoten van de griekse cultuur, het klimaat en de griekse keuken, waarbij het weer even wennen is als je terug in NL bent. Het nederlandse natte weer en de stapel werk en problemen bij terugkeer op het werk helpen dan niet echt mee. Maar voorlopig heb ik weer mooie herinneringen aan een paar mooie dagen!
O ja, selectie foto's staan bij het vorige bericht 'yassas'!
20 Mei 2006 - 16:45
Annemarie:
Hey, Goed verhaal, erg leuk om te lezen!! Dank je voor de foto...!! Haha die gyros met mosterd was wel een schok he?
Keramoti zal nooit een Saint Tropez worden vrees ik...
Anyway, succes in de regen met álles!
Ohja zojuist heeft dat leuke schattige hondje m'n rok half opgegeten!
Yassou!
Annemarie
06 Juli 2013 - 15:42
Beeken Jean-louis:
hallo annemerie
wij hebben vorig jaar die zelfde slechte gyros gekregen gelegen juist aan vertrek van de ferry
barslecht koude fritten
wij hebben hem direct weggegooid
volgende week ander plaats zoeken
groetjes