steppen van Kazachstan - Reisverslag uit Atlanta, Verenigde Staten van Marije Jelly - WaarBenJij.nu steppen van Kazachstan - Reisverslag uit Atlanta, Verenigde Staten van Marije Jelly - WaarBenJij.nu

steppen van Kazachstan

Door: Marije

Blijf op de hoogte en volg Marije

17 April 2008 | Verenigde Staten, Atlanta

Over een kleine week zit ik in Maleisisch Borneo, genieten van 6 dagen vrij en hele mooie natuur. Hopelijk lukt het om mijn moeder mee te krijgen op standby basis. Het lijkt me geweldig om samen met haar op Borneo national parken te gaan bekijken en te genieten van een heel andere wereld dan NL.

Voordat ik aan deze reis begin wil ik jullie nog even wat mooie foto's laten zien van de Kazachstaanse steppen. Afgelopen week werd ik opgeroepen uit mijn reserve voor Almaty, een vlucht waar ik op voorhand niet direct om stond te springen. Want hoe exotisch klinkt Almaty? De omgeving van het hotel ben ik ook snel ontvlucht, auto's hebben nog geen katalysators/katalysatoren (help!) en er rijden er nogal veel van, dus het was één grote vieze stinkbende buiten. Direct merkbaar aan de hoeveelheid puisten de volgende dag op mijn gezicht.... Gelukkig had bijna de hele crew er oren naar om iets van de mooie natuur rondom Almaty te bekijken, zodat we gids Rimma hadden ingehuurd en wij op weg gingen (hobbel-de-hobbel over een snelweg met max snelheid van 60 km/uur) naar de steppen. Steppen kende ik alleen maar uit mijn aardrijkskunde boeken van de lagere school, waarbij we klimaatzones moesten leren zoals steppen en toendra's. Nu had ik de kans om zelf op een steppe te lopen.
In Almaty is de lente begonnen, wat inhield dat de steppen op dit moment ook bijna op hun mooist zijn. Kleine gele wilde tulpjes en kleine irissen groeiden er. Voor vlaktes vol met klaprozen waren we nog net te vroeg, jammer! De steppen zijn bijzonder, oneinding.... Je ziet geen struikje of boompje meer, alleen maar vlaktes om je heen, bestaande uit vermouthplantjes. De geur komt je tegemoet als je de auto uitstapt.
Middenin de steppe hebben we gepicknickt bij een rivier, enkele rotsen waaraan bergklimmen wordt gedaan en hebben we een mooie wandeling naar het hoogste punt van die rotsen gemaakt. Een bijzondere plek, vol energie. Op enkele rotswanden beneden waren 700 jaar oude rotskervingen van Buddha's te zien.
Bijzonder moment was een ontmoeting met een Kazakse familie. Eén persoon sprak engels en via haar konden we nieuwsgierigheden naar elkaar uitwisselen. Mooie vrouwen trouwens; verweerde, bruin getinte gezichten, met fel blauwe ogen en gouden tanden.

Een bijzondere reis! De foto's hoop ik één dezer dagen te plaatsen, aangezien ik ze eerst weer in een kleiner formaat moet opslaan.... :-(

• 17 April 2008 - 09:53

Jacco:

Wat leuk! Ben je daar ook heen gestept? Maar veel plezier in Borneo. doe ze de groeten van mij!

• 17 April 2008 - 10:27

Claire:

Gaaf... laat maar weten wanneer de fotooos erop staan!

• 17 April 2008 - 15:29

Eveline:

Ik zal voor je duimen dat je moeder met je mee kan naar Borneo

• 18 April 2008 - 17:11

Margreet:

weer effe geweldig nietwaar?
    hier ben ik wel een beetje jaloers op.
    daar kom je ook niet alle dagen.
    fijn dat ik weer even mee heb mogen kijken.

lieve groet margreet

• 18 April 2008 - 17:40

Eva:

Dat Almaty is zo gek nog niet! Hoop dat we snel weer samen gaan vliegen.
    Kus