Sinterklaas... wie kent 'm niet - Reisverslag uit Mexico-stad, Mexico van Marije Jelly - WaarBenJij.nu Sinterklaas... wie kent 'm niet - Reisverslag uit Mexico-stad, Mexico van Marije Jelly - WaarBenJij.nu

Sinterklaas... wie kent 'm niet

Door: Marije

Blijf op de hoogte en volg Marije

12 December 2009 | Mexico, Mexico-stad

Al geloof ik al jaren niet meer in de goede Sint, of het gevaar van niet lief zijn de periode voorafgaand aan Sinterklaas, toch geloof ik wel in de goedheid van de beste man. Of vrouw, in dit geval.
Een goedheiligvrouw had plannen om Sinterklaas naar Mexico te brengen, in de vorm van zichzelf. Deze super enthousiaste collega van mij van Wings of Support (en klm) werkte zo aanstekelijk op mij, dat ik zonder ook maar te aarzelen heb gevraagd of ze hulp-Pieten in de vorm van Eva en mij kon gebruiken.

En zo geschiedde dat Eva en ik de dag voorafgaand aan deze goedheiligvrouw (met haar aanhang en cameraploeg van NCRV's Mambapoint), samen met het paard van Sinterklaas naar Mexico vlogen. Een koffer gevuld met pepernoten, schuim, chocolade geld en mierzoete andere lekkernijen.

De avond & nacht dat Eva en ik weer naar huis vlogen (exact 5 december) speelden we dus eerst voor zwarte Piet. Wat een lol! Het omkleden met zijn allen en schminken was al hilarisch! Dit kunnen jullie terug zien op http://www.mambapoint.tv/tv/3599
Nadat we de hotellobby even onveilig hebben gemaakt, was het buiten het hotel wachten op genoeg taxi's. Voorbijgangers keken hun ogen uit, wilden maar wat graag met ons op de foto. Door een bende toeristen in een hop-on-hop-off toeristen bus werden we aangestaard alsof we 'ik weet niet wat waren', waarna wij ze bekogeld hebben met pepernoten.
Kindjes in auto's boden we snoepgoed, mensen op straat werden geïnterviewd. Iedereen dacht dat we de Kerstman en de 3 Koningen waren. Op 6 januari delen namelijk 3 koningen uit het verre oosten kadootjes uit. Dat we met zijn 4en waren deed er even niet toe geloof ik.

Uiteindelijk aangekomen in de volkswijk waar het tehuis Renacimiento ligt, was het lang wachten op de alle taxi's. Zeker een uur heb ik met Sinterklaas, een zwarte Piet en KLM collega's staan wachten en wegsmelten in de zon. Zo'n dik pak, compleet met cape en col, pruik en zwarte schmink maakt het er niet koeler op.... Ondertussen hebben wij maar vast voor Sinterklaas en zwarte Piet gespeeld op straat, totdat iedereen was gearriveerd.

Al zingend en lekkernijen strooiend kwamen we het tehuis binnen waar jong en oud al op ons zaten te wachten. Het is een tehuis voor straatjongeren in de leeftijd van 0-20+. Een grote doelgroep dus. De directeur heeft een hart van goud en neemt eigenlijk iedereen op...
Voor meer informatie over dit goede tehuis hier een link naar de zojuist verschenen nieuwsbrief: http://opvanghuismexico.nl/index.html

Na een korte introductie over Sinterklaas en zwarte Piet werd iedereen getrakteerd op een chocolade letter, grote taai-taaipop, warme chocolademelk, KLM baseballcap en een ingepakt kadootje compleet met eigen naam. Voor deze kinderen heel bijzonder om zo'n dag mee te mogen maken, met kadootjes en lekkers voor hen.

Ik vond het een enorme ervaring... Deze kinderen hebben een heel andere mentaliteit dan de kinderen die ik tot nu toe in Afrika heb ontmoet. Dit zijn straatkinderen, die hebben moeten overleven op straat. Dat zag ik terug in het graaigedrag naar de pepernoten en schuim wat ik op de tafels voor hen had gelegd. Hier werd niet netjes gedeeld zoals tijdens Bushcamp, maar gepakt wat gepakt kon worden. Iets wat je ze niet kwalijk kan nemen.
Dit tehuis en de stichting van Koen (initiatiefnemer die Wings of Support met dit tehuis in aanraking heeft gebracht) proberen de kinderen/jongeren een betere toekomst te geven door middel van therapie, scholing, zelfvertrouwen.
Moeilijk hoor, want ik zag veel stoere jongens die op het eerste gezicht niet zo warm, vriendelijk en sociaal over komen. Schuw, achterdochtig, stoer... het resultaat van moeten overleven. Voor ons, gelukkig, onvoorstelbaar.

In onze taxi terug naar het hotel waren we het in ieder geval unaniem met elkaar eens; wat is het toch ongelooflijk fijn dat onze wieg in Nederland heeft gestaan. Zo vaak zie ik dat mensen om mij heen zich daar niet van bewust zijn. Maar echt, ondanks het persoonlijke leed wat wij meemaken, hebben we het écht altijd zo slecht nog niet...

Het laatste deel van de 3-luik van mambapoint kan je bekijken op

• 12 December 2009 - 17:04

Epco Wiersma:

Hi ik las net je leuke optreden als sinterklaas in Mexico. Had even gekeken op mambotv en zag er leuk uit. Mijn vriendin woont in Mexico en die was nieuwsgierig wat sinterklaas is. Nu kan ik deze laten zien aan haar en het is nog in het spaans ook. En jullie zijn goed bezig zo met die kinderen. Het betekend heel veel voor die kinderen. Verder een fijne vlucht wanneer die ook weer is

• 12 December 2009 - 21:07

René:

Mooi :-))

• 14 December 2009 - 10:17

Ljenka:

Gaaf hoor! goed gebeuren.

x Ljenka

• 14 December 2009 - 14:58

Anneke:

Misschien ligt het aan mijn bril ,maar ik zie toch verschil tussen de paarden .Het zijn wel schatten om te zien .

Mama

• 14 December 2009 - 23:41

Eveline:

Leuk!! Wat een ervaring zeg. Jullie zien er prachtig uit als Pietjes.

Zoentje vanuit Vuurland